torstai 6. tammikuuta 2011

Berliinistä

tunnetila: raporttia pukkaa

Image and video hosting by TinyPic

Suomalaisten nuorten aikuisten suosituin matkakohde on jo pitkään ollut rosoisen trendikäs Berliini. Olen matkustellut Saksassa useammankin kerran (mm. Hannover, Dortmund, Düsseldorf, Schwerte...) mutten koskaan, syystä tai toisesta, ole osunut Berliiniin. Nyt mieheni vuosia jatkunut rutkutus "Mennään Berliiniin, Berliini on hyvä mesta" kantoi hedelmää ja vietimme vuodenvaihteen kaupungissa jota kaikki rakastavat.

Ja miksei tuota kaupunkia rakastaisi? Tasokasta ja monipuolista kulttuuria, kiinnostavaa lähihistoriaa, värikäs katukuva, edullista ruokaa, viihtyisiä kahviloita, huikeita klubeja, rentoa meininkiä ja shopattavaa jokaiseen makuun. Yhdyn kaupungin ylistäjiin, siellä tosiaan on jokaiselle jotakin.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Air Berlin ja Air Baltic (Riian kautta) lentävät Berliiniin hyvin edullisesti joten matkabudjetin ei tarvitse olla edes järin suuri jos haluaa päästä nauttimaan tuon kaupungin vilinästä. Välimatkat perillä Berliinissä on pitkät, kaupunki on hyvin laajalle levittäytynyt, mutta julkinen liikenne toimii hienosti. Jo heti lentokentältä kannattaakin hankkia Berliini-kortti jolla saa matkustaa sydämensä kyllyydestä tietyn ajanjakson aikana. Kortilla saa myös alennuksia museoiden ja nähtävyyksien pääsylipuista.

Vietimme Berliinissä rennon loman ilman aikatauluja tai pakollisia menoja. Tai no, ainoat pakolliset menot jonne halusin olivat vuoden vaihtuminen Brandenburgin portilla (jossa juhli lisäksemme yli miljoona muuta ihmistä ja meno oli sen mukaista) sekä Berliinin muurin vielä olemassa olevien pätkien etsiminen. Kävimme myös Muurimuseossa Checkpoint Charlien vieressä (Mauermuseum – Haus am Checkpoint Charlie) sekä katselemassa maisemia kaupungin itäpuolella olevasta Berliinin televisiotornista (Fernsehturm). Neues Museum olisi myös kiinnostanut mutta sinne oli jatkuvasti niin järjettömän pitkät jonot ettemme viitsineet jäädä odottelemaan. Käymme siellä sitten seuraavalla kerralla.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Parasta ja rentouttavinta Berliinissä, tai ainakin sopivaa näin rentoon ja lyhyeen vierailuun, oli brunssikulttuuri. Söimme joka aamu/aamupäivä niin mielettömiä brunsseja ettemme oikeastaan muuta ruokaa tarvinneet. Kivoista illallispaikoista en siis osaa antaa yhtään vinkkiä, vatsa oli vielä illalla niin täynnä ettei voinut kuvitellakaan syövänsä mitään falafelejä tuhdimpaa (kebabit ja falafelit ovat suorastaan Berliinin klassikoita, hintaa perusdönerillä 2€-3€). Jos siis haluatte viettää Berliinissä rauhallisia ja pitkiä aamuja herkutellen niin tässä kaksi vinkkiä ihanista brunssipaikoista, Café BilderBuch (Akazienstraße 28, Schönebergissä) ja Café Anna Blume
(Kollwitzstr. 83, Prenzlauer Bergissä). Varsinkin viikonloppuisin brunsseille saattaa olla helposti vähintään puolen tunnin, usein pidemmätkin jonot, mutta itse satuimme paikalle aina onnekkaasti eikä odotella juuri tarvinnut.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

ensimmäinen kuva yläpuolella BilderBuchista,
alempi Anna Blumesta (Anna Blumen torni oli aamiainen kahdelle, uh!)


Akazien
straßella, ihan BilderBuchin lähellä oli niin ihana ruokakauppa (Kochhaus) ettei mies meinannut saada minua sieltä pois millään. Jos minulla olisi ollut mukana matkalaukku olisin ostanut kotiin lähes koko putiikin, mutta nyt matkustin hyvin kevyesti eli mukana oli ainoastaan käsimatkatavarat joihin ei suurempia nesteitä saa ottaa, joten herkut jäi ostamatta. Äääää, miksi nuo kaikki ihanat tuotteet (lähes kaikki luomua, käsinpoimittuja juureksia ja yrttejä yms) ovat Suomessa niin pirun kalliita??? Olen sata varma että elämänlaatuni paranisi rutkasti jos asuisin Keski-Euroopassa ja voisin huoleta ostaa aina luomua ja aina takuuvarmasti tuoretta noilla hinnoilla. Viinin hinnoista en lähde edes puhumaan, muuten tulee itku.

Hyvä oli reissu ja paljon jäi näkemättä. Ensi kerralla tutkitaan kaupunkia lisää. Tuntuu, että kaikki ovat käyneet Berliinissä. Onko teillä joitain vinkkejä omaa seuraavaa reissukertaani varten? Paikkoja jotka ovat näkemisen arvoisia, tai paikkoja joihin ei kannata mennä? Tai onko joukossanne joku joka ei pidä Berliinistä?

(Pahoittelut kuvien laadusta. Ainoat reissukuvat tuli otettua taas kännykällä. Mikä siinä taskuun mahtuvan pokkarin ostamisessa on niin turkasen vaikeaa??)


15 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä, mä oon menossa kolmen viikon päästä! Erityisesti tuo Berliinikortti tulee tarpeeseen. Itsekin yritän suunnitella väljän ohjelman, mut kamalan hankalaa, kun on vain kolme päivää aikaa ja kaupunki täynnä kaikkea ihanaa!

    VastaaPoista
  2. Millä muuten pääsi parhaiten lentokentältä keskustaan? Joku reittibussi vai?

    VastaaPoista
  3. AnneVee: Me oltiin tuolla nyt viisi päivää ja tuntuu ettei ehditty mitään. :)

    Lensimme Tegelille ja sieltä pääsee helpoiten keskustaan ottamalla bussin M109 (päätepysäkki Bahnhof Zoo). Itse otimme tuon bussin ja vaihdoimme Adenauer Platzilla metroon jolla huristelimme majapaikkaamme Schönebergiin.

    Missä te asutte? Voisin katsoa sopivat metroreitit kun tuo metrokartta on vielä tuossa pöydällä. :)

    Ihanaa että pääsette matkalle!

    VastaaPoista
  4. Meidän hotelli on Länsi-Berliinin ytimessä Hardenbergstrassella! Siinä oli vieressä joku metroasema, tosin en nyt muista minkä niminen...

    VastaaPoista
  5. AnneVee: Jos hotellinne on tuo Excelsior niin se on puolivälissä Ernst-Reuter-Platsin ja Zoologischer Gartenin välissä.

    En tähän hätään löytänyt bussin 109 reittiä kentältä keskustaan, mutta jos bussi pysähtyy esim. Bismarckstrassella niin siinä kannattaa jäädä pois ja vaihtaa metrolinjaan U2, suuntana Pankow. Vain kaksi pysäkkiä Bismarckstrasselta ja olette Ernst-Reuter-Platzilla tai kolme pysäkkiä niin olette Zoologischer Gartenilla. Tai jotain... En ole nyt bussin reitistä ihan varma eli tsekkaa vielä itse. :D

    VastaaPoista
  6. Joo pitää yrittää perehtyä. Kiitos:) En nyt muista hotellin nimeä, mun kaveri hoiti sen varauksen.

    VastaaPoista
  7. Hauska, että olit räpsännyt kuvan tuosta samasta seinätekstistä kuin minä :) Olin siis viime kesäkuussa Berliinissä pidennetyllä viikonloppureissulla ja tykästyin tosi paljon kaupunkiin. Me asusteltiin Itä-Berliinin puolella hotellissa nimeltä Amano. Oli aivan ihana paikka ja edullinenkin vielä.
    Matkakaverilla oli tuttu Berliinissä, joten päästiin näkemään yöelämääkin (clubbing) paikallisen seurassa ja hauskaa oli :)

    VastaaPoista
  8. Sarastus6/1/11 20:58

    Vietimme juuri joulun Berliinissä. Kannattaa tuolta Berliinin omasta "reittioppaasta" tsekata reittejä. Välillä se kyllä ehdottaa aika monimutkaisia reittejä, tai siis tosi monta vaihtoa yhteen matkaan. Metro/ spåra-kartan avulla oli kyllä paikan päällä helppo liikkua.

    http://www.fahrinfo-berlin.de/Fahrinfo/bin/query.bin/en?ld=0.1&

    Meillä oli liikkumiseen käytössä päiväliput, oli meille parempi vaihtoehto kuin Berliinikortti:

    http://www.bvg.de/index.php/en/17182/name/Single%2BTickets%2Band%2BDay%2BTicket/article/77357.html

    Ruoasta olen täsmälleen samaa mieltä, tuskaista nyt täällä haikailla niiden hintojen perään ja etenkin yhden ihanan luomukaupan, nyyh. :)

    VastaaPoista
  9. Kiitos Sarastus vinkeistä! Nuo ABC lienevät jotain vyöhykkeitä...? Pitää yrittää ryhdistäytyä ja valmistautua matkaan kunnolla.:D

    VastaaPoista
  10. Kay: Heh, hauska sattuma tuo sama kuva! Tuo talo, jonka seinästä teksti on, oli ihan mieletön! Kävittekö sisällä? Kiva että sinäkin tykkäsit Berliinistä. :)

    Sarastus: Kiitos vinkeistä Sarastus! Tosiaan jos matkalla on vähemmän aikaa kuin tuon 5 päivää niin päivälippu saattaa joissain tapauksissa tulla edullisemmaksi. (Kortteja tosin taitaa löytyä myös lyhyemmäksi ajaksi.)

    Ja ne luomukaupat, oih ja voih!

    AnneVee: Tuo Sarastuksen mainitsema päivälippu maksaa muistaakseni 6,10€ eli sekin on tosiaan kannattava ostos. Tosin en tiedä kuuluuko siihen matkat Tegeliltä keskustaan. Tuohon Berliini-korttiin kuului. Ja kortin saa myös kolmeksi päiväksi. Mutta hei, sä olet iso tyttö, osaat itsekin.

    Terkuin täti joka ryhtyy neuvomaan joka asiassa :)

    VastaaPoista
  11. Osaan itsekin, mut silti on kivempaa, ku joku vinkkaa;) Voi sit itse keskittyä nautiskeluun.

    VastaaPoista
  12. Ehkä minä voisin ottaa Berliinin tavoitteeksi vaikka tälle vuodelle. Tai seuraavalle, ei pidä ottaa liian tiukkoja tavoitteita :)

    Luultavasti tänän vuonna ainakin yksi reissu tulee suuntaamaan taas Slovakiaan, mutta muuallekin tietysti mieli tekisi...

    Nykykännyköillä saa kyllä niin hyviä kuvia että nuo kelpaa meille lukijoille varmasti ihan hyvin! Omat kuvani uudella järkkärillä iltapimeässä kotona, keinovalossa ilman salamaa, on ihan samaa laatua kuin nuo, eli eipä se laite niin paljon blogikuvissa enää vaikuta.

    VastaaPoista
  13. AnneVee: Totta! Mä olen yleensä aina meillä matkanjärjestäjä ja hoidan kaiken. Nyt oli ihana kun mies on ollut useamman kerran Berliinissä niin kävelin vain perässä ja nautin siitä että joku muu tietää ja huolehtii. Jee!

    Ilona: Kiitos rohkaisusta Ilona! Itsestä tuntuu ihan kamalalle kun isolla osalla bloggaajista on kuvausfasiliteetit kunnossa ja mä vaan porskutan surkeilla kuvilla. Mutta hienoa jos edes sinua ei haittaa suttuiset kuvat. :)

    Ja ehdottomasti kannattaa suunnata Berliiniin. Voin lähteä mukaan oppaaksi. :)

    VastaaPoista
  14. Sarastus7/1/11 22:48

    Jep, ABC ovat vyöhykkeitä. Meillä oli se halvin eli A ja B-vyöhykkeet kattava lippu ja se tosiaan ulottuu Tegelille asti. Kaikki alueet, missä itse pyörimme eli turistialueet, mahtuivat kyllä helposti noiden vyöhykkeiden sisään. Metrokartassa näkyvät nuo vyöhykkeet, kartan löytää esim. täältä (More information / downloads): http://www.bvg.de/index.php/en/17099/name/Network+Map.html

    Voisin muuten vielä suositella tälläistä sivustoa, mistä saa vuokrattua asuntoja Berliinistä. Vuokrasimme tälle reissulle kämpän tuolta ja lämpimästi voin suositella. Oli kiva kun oli oma keittiö, ulkomailla on niin kiva pyöriä ruokakaupoissakin ja ihmetellä kaikkea ja nyt vielä ostellakin kaikenlaista. Ja muutenkin oli erilainen kokemus asua tavallisessa kerrostalossa verrattuna hotelliasumiseen.

    http://www.ferienwohnung-zimmer-berlin.de/en/search_request.php?&lang=en

    VastaaPoista
  15. Sarastus: Me harrastamme myös asuntojen vuokraamista matkakohteista. On ihanaa kun tuntee edes hetken "asuvansa" ko. kaupungissa kun voi käydä kunnolla ruokakaupassa ja kokkailla kotona. Berliinissä asuimme myös tällaisessa vuokrayksiössä ja tykkäsimme kovasti.

    VastaaPoista