torstai 11. huhtikuuta 2013

Minikirja matkalle mukaan

tunnetila: tykkäys

Image and video hosting by TinyPic

Piipahdin maanantaina Otavalla tutustumassa huikeaan uuteen kirjaformaattiin, pienikokoiseen Miki-kirjaan. Miki (=minikirja) on kämmeneen sopiva ja helposti mukana kuljetettava opus, joka sopii mainiosti vaikkapa työmatkalukemiseksi tai otettavaksi mukaan myös pidemmille ulkomaanreissuille. Pikkuruisesta koostaan huolimatta Mikeinä julkaistavat kirjat eivät ole lyhennelmiä vaan kirjat julkaistaan alkuperäisessä muodossaan. 

Miki-formaatissa julkaistaan suomeksi aluksi kaksitoista romaania. Yksi ensimmäisistä minikirjoista on Anna-Leena Härkösen Ei kiitos. Kustannusosakeyhtiö Otavan tilaisuudessa Anna-Leena Härkönen kertoili mietteitään Miki-kirjoista ja olin tilaisuuden jälkeen yhtä vakuuttunut Mikistä kuin Härkönenkin.   

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Matkustelen paljon ja olen kuuluisa "kevyesti matkustamisesta". Mukana on aina vain välttämätön ja usein matkustan useammankin viikon reissut pelkällä lentolaukulla. Kun pakkaamisesta tekee lähes taidetta ja laukun painon täytyy olla tarkasti tiettyjen grammojen sisällä, karsin usein juurikin matkalukemisesta. Pidemmille reissuille ostan yleensä lentokentältä pokkareita jotka jätän lukemisen jälkeen matkakohteeseen. Usein tuo toimii, mutta joskus en ole ehtinyt lukea reissulukemiseksi ostamaani kirjaa kuin sivun tai kaksi ja lukemattoman kirjan jättäminen matkan päälle tuntuu tylsältä. Pikkuruinen Miki mahtuu aina käsimatkatavaroihin tai jos laukku painaa tismalleen sallitun määrän voi Mikin laittaa vaikka taskuun. Varsin näppärää!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Mielestäni on hienoa että tablettien ja erilaisten lukulaitteiden rynniessä markkinoille perinteisiä kirjaformaatteja uudistetaan ja tuodaan markkinoille lisää vaihtoehtoja. Otavan tilaisuudessa yleisöstä heitettiin kiinnostava kysymys "Miksi ostaisin matkalukemiseksi minikirjan kun kirjoja voi lukea myös tabletilla?" Otavan edustajan vastaus oli erinomainen. "Minikirjan voi jättää rennosti altaan reunalle kun pulahtaa veteen vilvoittelemaan. Minikirjasta ei myöskään lopu akku kesken kirjan loppuratkaisun." Niinpä. Sitä paitsi jos matkakohde sattuu sijaitsemaan tropiikissa en edes uskaltaisi ottaa tablettiani altaalle mukaan kosteaan ilmaan. Ja mikä onkaan rentouttavampaa kuin laiskotella kuumuudessa aurinkovarjon suojissa lukien hyvää kirjaa?

Ensimmäiset minikirjat julkaistiin Hollannissa vuonna 2009 ja lukijat ovat ottaneet kirjat innolla vastaan. Maailmalla minikirjoina saa romaanien lisäksi myös matkaoppaita (mahtava idea!!) sekä muuta kirjallisuutta. Toivotaan että myös Suomessa minikirjat löytävät lukijakuntansa ja että nimikkeitä tulisi näiden kahdentoista kirjan lisäksi rutkasti lisää.

Miltäs kuulostaa? Uskotteko olevanne Miki-ihmisiä vai oletteko jo siirtyneet lukemaan kirjanne verkossa?

Kuvat Dorit Salutskij

6 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Luulenpa, että näitä tulee etsittyä ennen reissuja. Sillä kirja on kirja vain painettuna versiona;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen vähän samaa mieltä... Kirjan täytyy tuntua kirjalta ja kirjojen tuoksu on myös yksi lukukokemukseen vaikuttava asia. Ollaankohan me vähän vanhanaikaisia..? ;)

      Poista
  2. Olen vanhanaikainen ja luen kirjat kirjoina (tablettia en edes omista). Miki kuulostaa kiehtovalta, juurikin matkalukemiseksi lentokoneeseen tai junaan . Onko hintakin myös mini?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikin hinta on tällä hetkellä muistaakseni 9,90€. Juuri junalukemiseksi tuo formaatti on mahtava. Kirja käännetään luettaessa auki pystyyn (siis kirjan kansi nousee ylös), eli vain kirjan koko on pieni, teksti on ihan normaalin kokoista. Ihan huippua!

      Poista
  3. Tää kuulostaa hienolta konseptilta! Varsinkin jos hintakin on oikeasti alle kympin, täällä Suomessa kun kirjat tuppaa olemaan hinnoissaan... Tää vois pelastaa myös meidän kirjoihin hukkuvan huushollin edes osittain, jos edes osa uusista hankinnoista oliskin minikokoisia :D

    Mäkin tykkään lukea kirjani kirjoina eikä sähköisinä, mutta joidenkin kirjallisuudenlajien suhteen on ollut pakko tyytyä jälkimmäiseen malliin, kun Suomesta käsin ei muuta ole saatavilla. Sinänsä sähköisenä lukeminen on ihan näppärääkin erityisesti junassa: kun läppäri on matkassa muutenkin, niin miksei sitten säästäisi matkatavaroiden painossa niiden kirjojen verran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoja hamstraavat ihmiset olivat innoissaan; nyt hyllyyn mahtuu enemmän kirjoja kuin aikaisemmin. :) Ihan sama kommentti tuli siis esiin tuolla tilaisuudessa. Ja saatiinpa yksi vinkkikin kirjojen säilytykseen: cd-levyille suunnitellut laatikot. Nykyään kun musiikkia ladataan paljon netistä niin jos cd-levyiltä jää laatikoita tai säilyttimiä tyhjäksi niin nämä pikkuisen kirjat on hyvä säilyttää cd-hyllyistä. :)

      Poista